Karjalan koko kuva
· Historia · Kansanperinne · Elinkeinot · Uskonto · Karelianismi

Kansanperinne

 
Feresipukuiset naiset
Feresipukuiset naiset

Pukeutuminen

Karjalaiset kansanpuvut erosivat toisistaan alueittain. Raja- ja Itä-Karjalassa naiset käyttivät feresiä, joka oli olkainhame. Osassa Karjalaa feresi tunnettiin myös nimellä sarafaani. Feresin alkuperä on Aasiassa, nykyisen Iranin valtion, Persian alueella. Pukutyyppi levisi Venäjälle 1400-luvulla. Laatokan Karjalassa, Pohjois-Karjalassa ja Vienan Karjalassa feresit yleistyivät 1700-1800-luvuilla. Arkikäyttöön tarkoitetut feresit valmistettiin pellavasta tai puuvillakankaasta. Juhlaferesiin saatettiin käyttää silkkikangasta. Olkainhameen kanssa pidettiin rätsinää eli paitaa. Naimisissa olevan naisen asuun kuului sorokka tai säpsä -niminen päähine. Nuoret tytöt eivät käyttäneet päähinettä, vaan heillä oli lettinauha tai silkkiliina hiusten koristeena.
 

Savakkonaisen asu
Savakkonaisen asu

Rieku ja Raiku

Karjalan eteläosissa savakko- ja äyrämöisnaisilla oli oma pukutyyppinsä. Savakoilla tarkoitetaan Savosta muuttaneita henkilöitä. He olivat omaksuneet pukeutumisessaan länsisuomalaisia vaikutteita. Savakkonaisten paidoissa käytettiin suurikokoista hopeasolkea. Pukuun kuului myös pellavainen esiliina. Luterilaiset vaimot käyttivät päässään valkoista huntua ja ortodoksivaimot sorokkapäähinettä. Nuorilla tytöillä oli vain silkki- tai verkanauha hiusten koristeena. Äyrämöisillä tarkoitetaan Äyräpään kihlakunnan väestöä. Äyrämöispukuun kuului olkainhameen lisäksi niin sanottu rekkopaita. Rekkopaidan rintamukselle oli kirjottu neliskulmainen kappale eli rekko.

Ortodoksisen Karjalan miesten puvussa oli venäläistä perintöä pitkä, housun päällä pidetty paita sekä pitkävartiset saappaat. Miesten paita oli usein kirjonnalla koristeltu. Raja-Karjalassa ja Venäjän Karjalassa miehet käyttivät päähineenä metsässä liikkuessaan hartioille laskeutuvaa huppua eli kukkelia. Huppumainen karvalakki oli yleinen talvipäähine kaikkialla Karjalassa.

 

Tehtävät: · Ala-aste · Yläaste · Lukio

· Ylemmälle tasolle · Sisällys · Edellinen · Seuraava